de Wit
over ons
bedrijf
profiel
Oda de Wit
Zoektocht naar blijvende en vooral vanzelfsprekende verandering
Uit eigen ervaring weet ik wat het is om leiding te geven in complexe, dynamische situaties of om te functioneren onder druk van alle kanten. Na twee decennia ervaring als (verander)manager en directeur besloot ik in 2000 het roer om te gooien. Ik wilde mij verdiepen in de vraag waarom de praktijk zo weerbarstig is als het gaat om optimale prestatie, goed samenwerken en ruim voldoening halen uit je werk. Ik zag het om me heen en ik stuitte er op in mijn eigen beroepsuitoefening.
Mijn eigen ervaring is de beste leerschool geweest en heeft me op het spoor gebracht om simpel werkende manieren te vinden om krachtig leiderschap en high performance gestalte te geven.
organiseren en leiderschap
Sinds 1992 zijn we bijna uitsluitend bezig met nieuw organiseren en het nieuwe leiderschap.
Dit deed ik in de eerste plaats in mijn eigen beroepsuitoefening als adviseur, verandermanager, trainer en coach. Ik begon al vanaf 2008 nieuwe oplossingen voor vraagstukken te ontwikkelen, eenvoudigweg omdat ik merkte dat de tot dan toe
gebruikelijke aanpak voor organisatie ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling nog maar ten dele oplossing bood. De vraagstukken waren in die tijd ineens van aard veranderd.
Tegelijk raakte ik bijzonder geïnteresseerd in organisaties en leiders die goede resultaten boekten met hun aanpassing van de besturingswijze aan de eisen van deze tijd. Die nieuwsgierigheid leidde tot een empirisch onderzoek naar de essentie van het succes bij de best practises. Managementliteratuur over nieuwe ideeën en concepten nam ik daar in mee.
Door toeval stuitte ik op belangrijke inzichten in de actuele wetenschap en startte daarom een wetenschappelijke literatuurstudie. De neurowetenschap weet eigenlijk pas sinds ongeveer 10 jaar hoe het brein echt werkt. De neurowetenschap en de gedragswetenschap samen, bieden thans baanbrekende inzichten over hoe gedrag tot stand komt. Een belangrijk gegeven dat naar voren komt is dat gedrag heel anders tot stand komt dan we lang gedacht hebben. De overtuigingen waar we lang onze besturingswijze op gebaseerd hebben blijken niet allemaal meer opgeld te doen.
In al deze opgedane ervaring en kennis heb ik steeds gezocht naar een rode draad. Wat is van dit alles de essentie? Ik kon niet rusten tot ik het teruggebracht had naar een zeer eenvoudige kern. Nu, na 12 jaar, zijn mijn conclusies hieromtrent helder. De conclusies heb ik samengevat in ‘De sleutels van nieuw organiseren en nieuw leiderschap’.
Maar het allerbelangrijkste is waarschijnlijk wel de toepasbaarheid van dit alles. Alle kennis, inzichten en ervaring zijn een mooi begin, maar worden pas echt van waarde als je het kunt toepassen in de praktijk. Daarom heb ik alles vertaald naar een heel eenvoudige en concrete aanpak.
De grootste lakmoesproef voor mijn aanpak was ik natuurlijk zelf. Want als er iets opgaat voor de leden van mijn vak dan is het wel het ‘walk your talk’. Na decennia ontwikkeling van mijn eigen persoonlijke leiderschap heb ik eindelijk het gevoel dat ik recht van spreken heb. En het goede nieuws is: jij hoeft er geen decennia over te doen! In de aanpak van ons bureau ligt het allemaal besloten, zodanig dat je snel en zekere stappen maakt.
de rode draad
De huidige wetenschap heeft veel te bieden. Tot mijn verassing vond ik baanbrekende nieuwe inzichten in de neurowetenschap en de gedragswetenschap.
De organisatiekundige aanpassing van deze tijd komt neer op een herverdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Op horizontalisering en het door leiders en professionals gezamenlijk delen van verantwoordelijkheid en leiderschap.
Het goede hieraan is dat het precies aansluit bij de diepste menselijke drijfveren. Succesverhalen laten zien dat onder bepaalde omstandigheden deze wijziging van de besturingswijze veel weerklank vindt onder de betrokkenen en dan ook soepel ingang vindt.
Wel gelden er kritische voorwaarden voor dit succes zijn. Die inzichten ben ik om gaan zetten in een geïntegreerde aanpak en in instrumentarium en beproefde dit in mijn eigen praktijk. Op basis van dit alles ontwikkelden collega’s en ik: ‘De principes van nieuw organiseren en nieuw leiderschap’. Bewezen principes, die elke leider, elk team en elke organisatie super sterk kunnen maken. Het verrast ons telkens weer hoe gemotiveerd teams en professionals kunnen raken voor een proactieve opstelling, verbindend samenwerken en het nemen van verantwoordelijkheid, als enkele belemmeringen zijn weggenomen.
breinkennis maakt het verschil
Speciale aandacht is gerechtvaardigd voor de rol die kennis van het brein kan hebben bij organisatieontwikkeling en organisatie prestatie. De actuele neurowetenschap heeft blootgelegd dat maar zo’n 5 % van ons handelen doelbewust, rationeel handelen is. De rest van ons gedrag komt onbewust tot stand en bestaat uit reflexen en gewoontes.
Om gedrag te veranderen is het belangrijk om rekening te houden met dit mechanisme, om te weten hoe de besturingsmechanismen van ons brein werken en hoe die het gedrag beïnvloeden. Verandering komt niet zozeer tot stand door bewuste voornemens en door wilskracht, maar vooral door de manier waarop ons onbewuste brein aangesproken wordt. De kennis van de besturingsmechanismen van het brein is verweven met onze gehele aanpak en werkwijze
“Ik roep het iedere keer weer: ‘Had ik dit maar eerder geweten. Het had een wereld van verschil gemaakt. In al mijn functies.“
Jan-Luc Coenen. Ondernemer.